Participanții la programul Erasmus + au la dispoziție un instrument online, prin intermediul căruia își pot completa cunoștințele lingvistice, în principalele limbi în care se derulează mare parte dintre activitățile de mobilitate.
Sprijinul lingvistic on-line este disponibil pentru limbile germană, engleză, spaniolă, franceză, italiană și neerlandeză, principalele limbi în care se derulează aproximativ 90% din activitățile de mobilitate. Se intenționează ca până în 2020 sistemul să fie extins treptat la toate limbile oficiale ale UE.
Sprijinul lingvistic on-line a fost conceput cu scopul de a-i ajuta pe participanții la programul Erasmus+ să-și completeze cunoștințele lingvistice pentru a stăpâni mai bine limba în care vor lucra, în care vor studia sau pe care o vor folosi în cadrul acțiunilor de voluntariat, astfel încât să poată profita la maxim de aceste experiențe.
Sprijinul lingvistic on-line le este propus:
• studenților care participă la o activitate de mobilitate pentru studii (3-12 luni) sau stagii (2-12 luni) între țările participante la program;
• tinerilor voluntari care efectuează un serviciu european de voluntariat (2-12 luni).
Cum funcționează
Susținând testul de limbă propus de sprijinul lingvistic on-line înaintea perioadei de mobilitate, participanții la programul Erasmus+ își pot evalua nivelul de cunoaștere a limbii în care vor studia, în care vor lucra sau în care vor participa la activități de voluntariat. Pentru studenți, testul constituie o condiție obligatorie înainte de plecare, pentru a garanta că sunt la nivelul recomandat de organizația gazdă (cu excepția câtorva cazuri justificate și a vorbitorilor nativi).
Rezultatele evaluării lingvistice nu îi vor împiedica pe participanți să ia parte la activitatea de mobilitate.
Pe baza rezultatelor evaluării, participanților li se poate oferi posibilitatea de a urma un curs de limbă on-line înaintea și în timpul șederii în străinătate. Pe lângă cursul în sine, aceștia vor avea acces, printre altele, la îndrumări, forumuri sau sfaturi din partea foștilor participanți la Erasmus+. În cazul în care limba respectivă nu se regăsește printre cele pentru care se oferă sprijin lingvistic on-line, acesta va fi oferit prin alte mijloace de către organizația de origine sau organizația gazdă.
La întoarcere, participanții vor susține un test final, care le va permite să vadă cum au progresat pe parcursul șederii în străinătate.
Condiții de participare
Accesul la sistemul online este permis pe baza unui nume de utilizator și a unei parole, doar pentru persoanele care au jost deja selectate în cadrul unui program Erasmus +.
Mai multe detalii sunt disponibile pe erasmusplusols.eu.