Despre politicile de cetăţenie în Ungaria şi România, în perioada post-comunistă, cu prof. Constantin Iordachi, CEU Budapesta

Marţi, 2 mai 2017, ora 16.30, în Amfiteatrul 2, profesorul Constantin Iordachi, Central European University Budapest, Department of History, aflat în vizita academica la SNSPA, prin programul Erasmus+, va susţine la Facultatea de Ştiinţe Politice prelegerea cu titlul Cetăţenie dublă şi comunităţi naţionale (re)imaginate în România şi Ungaria (detalii mai jos). Prelegerea va avea loc in cadrul cursului de Teorii politice contemporane si este deschis tuturor studenţilor SNSPA.

Cetăţenie dublă şi comunităţi naţionale (re)imaginate în România şi Ungaria
Colapsul regimurilor comuniste în 1989-1991 a creat oportunităţi de reorganizare a doctrinelor de cetăţenie şi a politicilor față de minoritățile naționale în Europa Centrală. După decenii de relativă izolare față de populaţile înrudite ce locuiesc în afara granițelor, statele din regiune și-au reluat politicile de “favorizare” a co-etnicilor lor din țările vecine. Prelegerea va examina, comparativ, politicile de cetăţenie în Ungaria şi România în perioada post-comunistă. Prelegerea va ilustra faptul că politicile de cetăţenie în Europa Centrală nu evoluează în mod izolat, ci interacţionează într-o multitudine de moduri, şi că interacțiunea lor duce nu numai la conflicte, dar și la convergenţă.

La Facultatea de Ştiinţe Politice, in luna aprilie 2017, au sustinut prelegeri urmatorii profesori aflati in vizita academica prin programul Erasmus+:
Prof. Odul CELEP (Isik University, Turcia): ‘Turkey’s Kurdish Question’ and the Ak Party and Erdogan Phenomena in Turkey’
Conf. Bianca BOTEA-COULAUD (Universitatea Lumière Lyon 2): “Dinamici urbane in contexte de postdemolare: schimbari, spatialitati familiare (atasament) si practici de cunoastere: studiu de caz in Lyon si Brasov”.